N | netis7 |
T | tlstar |
netis7 - Na a ja właśnie mam wrażenie, że ta pierwsza powtórka jest kluczowa. A że od 2 tygodni dość dokładnie "system" obserwuję to jestem tego raczej pewny. Tak było z moim ostatnim przykładem. Na początku popełniłem błąd i później przez kolejnych 10 dni słowo wracało codziennie. Kalendarz nie mam przepełniony. Po dłuższej przerwie z dodawaniem nowych elementów wprowadziłem system @ang-nsw (5 słów dziennie).
-
vor 4 Jahren
|
|
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
A | ang-nsw |
N | netis7 |
ang-nsw - Na trudne słówka mam 2 sposoby:
1) daję ciągle ocenę 2 i chodzi mi ono wówczas w powtórkach dość często, dopóki nie wkuję na blachę, 2) wynotowuję na karteczkach samoprzylepnych o oklejam się na komputerze, lodówce, w samochodzie, w łazience, garażu itp.. - vor 4 Jahren geändert: vor 4 Jahren |
+3 |
netis7 - Dzięki @ang-nsw za aktywność! Karteczki kiedyś stosowałem. Obecnie jak mam czas to cenię sobie "Powtórki specjalne". W bieżących powtórkach jak mam trudne słowo, czy nawet literówki jak w przypadku słowa "brilliant" (pkt.3 mojego wpisu) dawałem 1 przez 3 dni. Potem już pamiętałem, więc dawałem 2 i w kolejnych dniach 3. Mimo to słowo wracało codziennie przez kolejnych 11 dni i dopiero wówczas zostało odsunięte o 2 dni. Pewnie jakbym dawał 2 to by jeszcze z miesiąc wracało codziennie... Ciekawe o ile dni przesunie się jutro...
-
vor 4 Jahren
|
+2 |
piotr.grela - Ale są takie słowa, ja je nazywam kotwice, zatrzymują nas w miejscu, czy warto na nie tracić czas.
Jest takie słowo "convenience", znaczy ono - wygoda, zaleta, dogodność, wynawiane jest ono prawidlowo tak: /kənˈviːnɪəns/ A ja je wymawiam tak: /kenˈviniens/. - vor 4 Jahren geändert: vor 4 Jahren |
0 |
![]() | adamdor |
N | netis7 |
N | netis7 |
darkobo - Eee, właśnie jestem w trakcie powtórek i działa jak działało: 1 to 1 (źle), 2 to 2 (średnio), 3 to 3 (świetnie).
Zmiana z 4 na 3 możliwości oceny to już dość dawno była ..... - vor 4 Jahren |
+2 |
tlstar - Ale ocena wystawiona za powtórzony element nie jest tożsama z przyciśniętym klawiszem.
-
vor 4 Jahren
|
|
tlstar - Chodzi o to, że np. elementy mają przyznawaną ocenę 1, 3 lub 4 (najwyższą), a używa się klawiszy od 1 do 3. Oceny 2 w ogóle nie ma. Klawisza 4 się nie używa. To jest właśnie pokłosie usunięcia kilka lat temu czwartego przycisku coś w stylu "prawie dobrze". Może to wprowadzać nieco zamieszania dla nowych uczestników kursu.
-
vor 4 Jahren
|
+2 |
dhuode - Coś Ci tam chyba nie działa prawidło. Ja normalnie używam klawiszy 1,2,3 i nie mam żadnego problemu.
Edit: Przepraszam, już chyba wiem, o co chodzi. System traktuje 2 jako 3, a 3 jako 4, a oceny 2 chyba nie ma, tak jak piszesz. Widać to dopiero, gdy analizuje się listy słówek dodanych do powtórek. - vor 4 Jahren geändert: vor 4 Jahren |
|
darkobo - Aaa, to już wiem. Nie analizuję listy powtórkowej stąd nie zauważyłem :) I przyznam, że nie ma to dla mnie żadnego znaczenia, choć z punktu widzenia czystości formy i zwykłego porządku jest to istotne.
-
vor 4 Jahren
|
|
piotr.grela - Ja zamiast przydzielonych określonej liczby powtórek na dany dzień wolałbym nie wiedzieć ile ich mam bo mnie to bardzo stresuje i powtarzać ich jak fiszki. Na powtórki na Etutorze mam przeznaczone 2/3 razy dziennie po 15 minut i chciałbym je robić bez stresu.
-
vor 4 Jahren
|
|
netis7 - No cóż, pewnie zazwyczaj jest po wciśnięciu 1 ocena 1, a po 3 ocena 4. Jednak już prawie 3 miesiące przyglądam się systemowi i wczoraj zauważyłem taką "anomalię" więc napisałem. Wszystkie nowe elementy miałem ocenione na 4, tylko jeden któremu dałem 1 został oceniony na 3.
-
vor 4 Jahren
|
|
Częstotliwość słówek w zaplanowanych powtórkach
Po ilu poprawnych tłumaczeniach słówka znika ono z powtórek?
Czym i w jaki sposób różni się algorytm stosowany w eTutor od tego w Anki?
Kalendarz powtórek w zależności od samooceny przy starych słówkach
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.