ANMELDEN

W lekcji 4 jest zdanie: I just broke a knife

vor 13 JahrenLetzte Aktivität: vor 13 Jahren
Czy nie powinno być: I've just broke a knife.
marc
piter_c - Jeżeli już, to: I've just broken... - vor 13 Jahren

Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.

Antworten: 2

Ja właśnie złamałem nóż, zakończona akcja, nie mam zamiaru więcej łamać noży, dlatego moim zdaniem jest użyty czas Past Simple.
Krystyna.K
Jokasta - słówko ''just'' jest dość charakterystyczne dla czasu present perfect. Poza tym złamałem nóż i teraz jest złamany. Mamy skutek tego w teraźniejszości, ale... ''just'' ma kilka znaczeń i pewnie może być stosowany w innych czasach. - vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren
Gość - Tylko, że w etutorowym tłumaczeniu mamy "Właśnie złamałem nóż". Ja też wyraziłabym to w Present Perfect, tak najbardziej mi pasuje.

W Past Simple to zdanie mogłoby znaczyć, np. "Po prostu złamałem nóż" albo "Tylko złamałem nóż", jako fragment opowiadania jakiegoś zdarzenia.
- vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren

Definicja czasu Past Simple mówi, że są to czynności powtarzające się lub zjawiska fizyczne. Czynność ta nie jest jednak żadnym z tych zjawisk, stąd czas Perfect jest tu bardziej na miejscu. Myślę, że have zjadł chochlik drukarski.
marc
Gość - To chyba coś więcej niż chochlik drukarski, bo nie tylko brakuje have, ale jest zastosowany czasownik w formie past simple.

Podana przez Ciebie definicja dotyczy czasu Present Simple.
- vor 13 Jahren geändert: vor 13 Jahren

Ähnliche Threads