M | milek |
S | soras |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | mgaluszewska |
quantum137 - Świetna odpowiedź!
Myślę, że to potknięcie można soras wybaczyć bo reszta jest tip-top:) PS. Z tym kolokwializmem to bym uważał. Różnica must/have to leży gdzie indziej i oba moga być używane zarówno oficjalnie jaki i potocznie. pzd - vor 12 Jahren geändert: vor 12 Jahren |
|
soras - Do I have to do it? - tę wersję spotkalibyśmy w 99% codziennych sytuacji.
Must I do it? - tu natomiast, w mojej opinii, pytanie to ma wydźwięk formalny, wręcz zarozumiały. Możliwe, że bierze się to stąd, że "must" jest domeną BrE, którzy słyną z tego, że brzmią "przemądrzale", podczas gdy "have to" jest zdominowane przez AmE. De facto must i mustn't zawdzięczają swoją twardość, ostrość właśnie temu, że pochodzą od naszej wewnętrznej opinii, przez co, gdy odnosimy się do kogoś w ten sposób nadaje to naszym wypowiedziom pewną formę autorytatywności. Stąd: You don't have to do that. - Nie musisz tego robić.(jeśli nie chcesz) vs You mustn't do that. - Nie możesz tego robić.(kategoryczne nie) - vor 12 Jahren geändert: vor 12 Jahren |
+1 |
Pytanie dotyczące lekcji - problem z nazwą Giewont
I will be happy to do job interview due date. Nie wiem czy tak jest prawidłowo.
Szybkie pytanko 2- jak powiedzieć co jem?
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.