K | Kumpelzos |
![]() | wacek6713 |
wacek6713 - Chciałem serdecznie podziękować za ten minus i zapytać ilu z was, uczących się angielskiego zna zasadę którą wyjaśniał zaz2013 i potrafiłby wyjaśnić w jakim przypadku jest możliwość zastosowania przedimka "a/an" przed rzeczownikiem niepoliczalnym? Nawiasem mówiąc teraz już wiem więcej dzięki mojej nauczycielce, ale też głęboko musiała szukać aby to uzasadnić gramatycznie. Dokładne wyjaśnienie zachowuję dla siebie,Pzd.
-
vor 10 Jahren
|
|
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
W | wwmombasa |
wacek6713 - Przymiotnik niestety nie ma z tym nic wspólnego, douczony człowieku. Generalna zasada jest taka jaką podałem powyżej, a tutaj jest link który po części wyjaśni dlaczego w niektórych przypadkach jest używane "a" przed rzeczownikiem niepoliczalnym:http://ell.stackexchange.com/questions/16694/does-an-uncountable-noun-take-an-article-if-it-has-an-adjective-before-it
-
vor 10 Jahren
|
|
![]() | zorija |
![]() | zaz2013 |
wacek6713 - Cyt."Przedimek - a - moze wystapic przed rzeczownikiem niepoliczalnym, np. jesli ten poprzedzony jest przymiotnikiem." W ponizszych przykładach z Dictionary.com jakoś nie widzę przymiotnika, a przedimek jest:A knowledge of accounting was necessary for the job./a knowledge of human nature.
-
vor 10 Jahren
|
+1 |
wacek6713 - "...są poprawne, ale z innego powodu." Niektórzy niedouczeni byliby chętni do poszerzenia swojej wiedzy, więc może wyjaśnisz ten problem do końca.
-
vor 10 Jahren
|
+1 |
![]() | zaz2013 |
wacek6713 - Dzieki, jest trochę jaśniej, ale skoro zawęziliśmy pojęcie do jakiegoś konkretnego, to dlaczego używamy "a" a nie "the"?
-
vor 10 Jahren
geändert: vor 10 Jahren
|
|
zaz2013 - Może być i "the", zależy od kontekstu, jeśli wiemy o jakiej konkretnej wiedzy mówimy. Zresztą akurat "the" można użyć również z rzeczownikami niepoliczalnymi.
"With the little knowledge that he has, he wasn't able to explain anything." "A little knowledge is a dangerous thing." To, że coś jest "limited" nie oznacza że jest już wcześniej rozmówcy znane i jedyne :). Na ogół występuje tu przedimek 'a': "a good sleep", a great help". - vor 10 Jahren |
+3 |
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.