geändert: vor 9 JahrenLetzte Aktivität: vor 9 Jahren
W ćwiczeniach nad przedimkami znalazłem takie zdanie: I am sitting in ... beautiful garden. Musimy określić czy w tym zdaniu pasuje zaimek a/the lub obie formy są prawidłowe. Komputer wskazuję na poprawność obu form. Jednak mi się wydaje (jeśli nie to mnie poprawcie), że prawidłową formą będzie tylko przedimek nieokreślony the. Ponieważ w tym zdaniu chodzi o konkretny ogród, ten w którym siedzimy.
Pozdrawiam
W ćwiczeniach nad przedimkami znalazłem takie zdanie: I am sitting in ... beautiful garden. Musimy określić czy w tym zdaniu pasuje zaimek a/the lub obie formy są prawidłowe. Komputer wskazuję na poprawność obu form. Jednak mi się wydaje (jeśli nie to mnie poprawcie), że prawidłową formą będzie tylko przedimek nieokreślony the. Ponieważ w tym zdaniu chodzi o konkretny ogród, ten w którym siedzimy.
Pozdrawiam
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
Antworten: 1
+2
The jest przedimek określony, a nie nieokreślony.
W tym zdaniu użycie odpowiedniego przedimka zależy od punktu widzenia, od konkretnej sytuacji. Może być tak, jak sam napisałeś/łaś, ale może być też sytuacja inna, kiedy rozmawiasz z kimś przez telefon i odpowiadasz na pytanie "co robisz, gdzie jesteś". Wtedy należy zastosować przedimek nieokreślony: I'm sitting in a beautiful garden. Ponieważ wspominasz o nim (ogrodzie) pierwszy raz w rozmowie, rozmówca nie wie, o jaki ogród chodzi, nie został wcześniej wspomniany a ani z kontekstu nie wynika, że chodzi o jakiś konkretny ogród, który by uzasadniał użycie określonego przedimka.
O konkretności ogrodu nie decyduje to, że akurat w nim siedzisz.
Pomocne może być zastąpienie (w myśli) przedimka polskim "ten" lub "jakiś". Jeżeli pasuje użycie "ten", wtedy można zastosować przedimek określony (dlatego często the i this jest stosowane zamiennie). Jeżeli natomiast bardziej pasuje "jakiś" - wtedy przedimek nieokreślony.
Wracając do zdania z rozmowy telefonicznej, na pewno większy sens będzie miała odpowiedź "siedzę w (jakimś) pięknym ogrodzie", niż "siedzę w (tym) pięknym ogrodzie".
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.