L | loginw |
Czasu Present Perfect używamy, aby powiedzieć, ile razy coś się dotychczas wydarzyło:
I've seen this film two times. = Widziałem ten film dwa razy. (dotychczas - być może jeszcze go obejrzę)
I've read this book one time so far. = Przeczytałam tę książkę jak dotąd raz.
Zamiast one time = raz, możemy powiedzieć once, a zamiast two times = dwa razy, twice.
I've seen this film twice. = Widziałem ten film dwa razy.
I've read this book once so far. = Przeczytałam tę książkę jak dotąd raz.
I saw that movie three times last year. = Widziałam ten film trzy razy w zeszłym roku.
I have read this book twice this year. = Przeczytałam tę książkę dwa razy w tym roku.
![]() | piotr.grela |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
![]() | darkobo |
piotr.grela - To czy czas Present Perfect jest czasem teraźniejszym jest sprawa bardzo kontrowersjna, choć jakiś wpływ na teraźniejszość ma i dlatego ma w nazwie Present.
I've read this book twice this year. Czyli przeczytalem tą książkę dwa razy w tym roku bo była taka ciekawa. (Ciągle o niej myśle, mówię o niej, ma jakiś wpływ na moje życie). - vor 6 Jahren geändert: vor 6 Jahren |
+1 |
darkobo - @piotr.grela - szczerze wątpię, czy ktoś faktycznie powiedziałby I've read this book twice this year, nawet w podanym przez Ciebie kontekście. Generalnie zauważyłem, że przynajmniej w Irlandii, Past Simple używany jest dużo częściej niż Present Perfect w sytuacjach, w których zgodnie z tym czego uczono mnie w Polsce, wydawałoby się, że właściwszy jest ten drugi.
-
vor 6 Jahren
|
+1 |
piotr.grela - Czas Present Perfect jest dla nas Polaków trudny, bo nie występuje on w języku polskim. https://m.youtube.com/watch?v=cF0ij_qSdL4&t=29s
-
vor 6 Jahren
geändert: vor 6 Jahren
|
|
NY-NY - Present chyba rzeczywiście w polskim nie występuje całkowicie, za to past perfect, a z łaciny plusquamperfectum został w zasadzie tylko w wyrażeniu "powinienem był/powinnam była" itd.. O ile wcześniej perfectu używało się powszechnie, żeby podkreślić następstwo wydarzeń, to do dzisiaj przetrwało tylko to. Powinienem był o tym pamiętać ;)
-
vor 6 Jahren
|
+2 |
L | loginw |
N | NY-NY |
Present Perfect, a Past Simple - przykład z THIS YEAR
Jedno z zastosowań czasu Present Perfect - prośba o wyjaśnienie
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.