Witam
zauważyłem że od czasu do czasu pojawia się pytanie: co dalej ?
mam taka propozycję. Proszę abyśmy w tym wątku zebrali fajne i sensowne propozycje dalszej nauki czy badania języka angielskiego z krótkim opisem
Na początek zaczynając listę proponuję stronę
www.ted.com --> mnóstwo tekstów do słuchania z "napisami" po angielsku i nierzadko po polsku + transkrypcje w różnych językach
Witam
zauważyłem że od czasu do czasu pojawia się pytanie: co dalej ?
mam taka propozycję. Proszę abyśmy w tym wątku zebrali fajne i sensowne propozycje dalszej nauki czy badania języka angielskiego z krótkim opisem
Na początek zaczynając listę proponuję stronę
www.ted.com --> mnóstwo tekstów do słuchania z "napisami" po angielsku i nierzadko po polsku + transkrypcje w różnych językach
Można wiedzieć ile czasu zajęło ci zrobienie całego kursu?
- Dodawałeś wszystkie elementy do powtórek. Jeśli nie to jakie?
- Czy wykonywałeś wszystkie zaplanowane powtórki na dany dzień?
- Jak podszedłeś do nauki: czy wykonywałeś najpierw powtórki i zabierałeś się za robienie lekcji czy może nie robiłeś powtórek tylko szedłeś z materiałem bez utrwalania? Czy może wykonywałeś najpierw gramatykę, a później np. słownictwo?
Ja zaczynając od zera niemiecki szedłem lekcja po lekcji dodając niemal wszystkie słówka. Jednak doszedłem tak do poziomu B1 po 2 latach nauki. Wykonywałem sumiennie wszystkie powtórki gdyż uważam, że to daje największe efekty - systematyczność i ciągłość powtarzania, a mocne utrwalenie materiału zajmuję dużo czasu. Patrząc z perspektywy jednego roku to średnio wychodzi mi 30 min dziennie nauki niemieckiego na eTutor. Dodatkowo czytam książki wydawnictwa Edgar gdzie na marginesie są wypisane trudne słówka z tłumaczeniem, a między rozdziałami są ćwiczenia nawiązujące do lektury. Ciężko mi dalej kontynuować niemiecki lekcja po lekcji gdyż na tym poziomie jest głownie słownictwo, które jest już dość rzadkie i unikalne. Dodatkowo takie "suche" słówka nie łączone z daną sytuacją bądź danym tematycznym materiałem (np. filmikiem, artykułem) jest już trudno przyswajalne. Teraz staram się tworzyć własne listy słówek. Słówka biorę z książek, artykułów i filmów. Myślę, że to rozwija umiejętności na kilku płaszczyznach tj. swobody czytania w języku obcym, tworzenia poprawnej konstrukcji zdań, rozumienia gramatyki oraz przy oglądaniu filmów słuchania. Ciężko jest rozwijać mówienie przy takiej nauce ale staram się to uzupełniać, uczęszczając dodatkowo 2x w tygodniu na godzinny lektorat.
Może nie do końca nawiązałem do twojego wątku ale jestem lekko zaciekawiony jak inni podchodzą do nauki na eTutor i nie tylko.
mike1309 - mosiek87 ma rację nie ma co analizować - trzeba zasuwać, dużo słuchać, i szukać odpowiedzi a nie obchodzić problem
-
vor 8 Jahren
+1
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
+2
Wątek może się nie sprawdzić pod tym względem, że nie można tu podawać niektórych linków, bo są poblokowane.
Kiedyś chciałam opowiedzieć o Courserze, która w żaden sposób nie jest konkurencją, bo to portal udostępniający kursy specjalistyczne organizowane przez uczelnie z całego świata i też zostało to wykropkowane ;)
8 Antworten, die letzte vor 11 JahrenAntowort von eTutor
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.