P | pawelstasik |
He needs a new haircut. = On powinien obciąć włosy.
She needs a new haircut. = Ona powinna obciąć włosy. (w znaczeniu - jej włosy wymagają obcięcia)
He needs to be more punctual. = On powinien być bardziej punktualny. (w znaczeniu - jego punktualność wymaga poprawy)
Do you need to go now? = Czy musisz iść teraz?
Does he need to go now? = Czy on musi iść teraz?
I don't need to go to the doctor. = Nie muszę iść do lekarza.
He doesn't need to go to the doctor. = On nie musi iść do lekarza.
John need not buy new glasses. = John nie musi kupować nowych okularów. (ale może jeśli chce)
Need I come again? = Muszę przyjść ponownie?
Konkretna sytuacja - need jako czasownik modalny | Ogólna sytuacja - need jako zwykły czasownik |
---|---|
You need not go shopping today. = Nie musisz iść dzisiaj na zakupy. Need I wear this dress today? = Czy muszę włożyć dziś tę sukienkę? |
You don't need to work on Sundays. = Nie musisz pracować w niedziele. |
Sara needn't have taken the keys. Her parents were home when she came back. = Sara nie musiała brać kluczy. Jej rodzice byli w domu, kiedy wróciła. (Sara zabrała klucze, ale okazało się to niepotrzebne.)
Sara didn't need to take the keys. Her parents were at home. = Sara nie musiała brać kluczy. Jej rodzice byli w domu. (W tym zdaniu nie wiemy, czy Sara wzięła klucze, ale wiemy, że nie musiała.)
I needn't have gone to the grocer's. I had a pizza in the fridge. = Nie musiałem iść do sklepu. Miałem pizzę w lodówce. (Poszedłem do sklepu, ale okazało się, że nie musiałem.)
I didn't need to go to the grocer's. I had plenty of food in the fridge. = Nie musiałem iść do sklepu. Miałem dużo jedzenia w lodówce. (Nie wiadomo, czy wizyta w sklepie miała miejsce. Wiadomo tylko, że nie była potrzebna.)
![]() | wojtek.j eTutor Mitarbeiter |
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.
'Need' jako modal w pytaniach i przeczeniach
Powinny być bardziej precyzyjne określenia słowek.
Wir verwenden Cookies und ähnliche Technologien, um Statistiken der Website-Besuche zu analysieren sowie zu weiteren Zwecken, die in der Datenschutzerklärung beschrieben sind. Du kannst die Speicherung von Cookies in deinem Browser bestimmen.
Kaufen Sie den Zugriff, um einen Kommentar hinzuzufügen.